Obleka Zofija


125,00 


Obleka Zofija je izdelana iz 100% jute. Juta je starodavna tkanina, ki smo jo uporabljali že vsaj 3000 let pr. n. š. Zaradi svilnatega leska so ji nadeli ime »Rjavo zlato«. Kot preprost, robusten in vzdržljiv material je bila nepogrešljiva za embalažo v industriji in kmetijstvu. Redkokdo pozna njeno drugo plat. Iz niti jute lahko izdelamo tudi zelo fina in trpežna vlakna, ki so primerna za izdelavo oblačil. Juta v svoji preprostosti nosi sporočilnost, kako živeti po filozofiji »manj je več«. Opomni nas, da so preproste stvari lahko mogočne in posebne, če smo jih pripravljeni videti.


Počisti

  • Material: 100% juta
  • 100% naraven, primeren za recikliranje in biorazgradljiv
  • Svilnat lesk
  • Trpežna in obstojna vlakna

ZAKAJ JE 100% JUTA TRAJNOSTNA?

VPLIV NA OKOLJE – V obdobju rasti hektar jute absorbira 15 ton ogljikovega dioksida in sprosti 11 ton kisika. Proizvodnja jute je sama po sebi okoljsko trajnostna. To dokazuje dejstvo, da so ljudje tisočletja proizvajali tkanino iz jute in s tem niso povzročali velikega onesnaževanja okolja. Zaradi vzdržljivosti vlakna je potrebna manjša produkcija in s tem manjši izpust CO2.

MAJHNA PORABA VODE – v pridelavi in predelavi se porabi zelo majhna količina vode. Večino vode rastlina dobi preko deževnice.

BREZ TOKSINOV – pri pridelavi jute se ne uporablja kemikalij. Pri izgorevanju ne sprošča strupenih plinov.
100% BIORAZGRADLJIV MATERIAL – vlakna jute so 100% biorazgradljiva in primerna za recikliranje.

NARAVNA PIGMENTACIJA – tkanina jute je barvana z naravnimi pigmenti, pridobljenimi iz različnih rastlin, zelenjave, mineralov, lubja, sadja, listov, cvetov, korenin in stebel.

ETIČNO – juta je sad dela človeških rok. Predstavlja pot od semena do tkanine in temelji na trajnostnem gospodarstvu, ki skrbi, da je proces dela pravičen do ljudi, živali in narave. Pridelava in predelava pomagata podpirati lokalne obrtnike in tradicionalne veščine.

KOLOBARJENJE – juta je tudi rastlina namenjena kolobarjenju. Izboljšuje in stabilizira kakovost tal, dopolnjuje zemljo s hranili in zmanjšuje tveganje za škodljivce in bolezni.

TRADICIONALEN – juta je ena izmed starejših kulturnih rastlin. Poznamo jo že več kot 5.000 let. Pridelava in predelava jute temelji na tradiciji, ki se prenaša iz roda v rod.

ZRAČEN IN LAHKOTEN MATERIAL – tkanina ščiti kožo pred UV žarki in je tudi zaradi zračnosti primerna za nošnjo v vročih poletnih mesecih. Tkanina ima tudi antibakterijske lastnosti in s tem preprečuje rast bakterij in omogoča dihanje kože.

DOLGOTRAJNOST – Kljub večkratnemu pranju in dolgoletni nošnji se ne poškoduje ali uniči ampak postaja vedno bolj mehko in prijetno za nošnjo. Obarvana tkanina ohranja barvo in se ne izpira. Odporna je na madeže in se hitro suši.

NEGA

Juta je zelo enostavna za vzdrževanje in ne zahteva posebne pozornosti. Priporočamo, da oblačila iz jute perete ročno ali v pralnem stroju na max. 30 stopinj. Sušenje v sušilnem stroju ni priporočljivo.
Tkanine iz naše kolekcije so barvane z naravnimi barvili. Pri prvem pranju je priporočljivo, da v pralni stroj dodate 1 kg morske soli in oblačilo operete na max. 30 stopinj. Naravni pigment se bo na tak način popolnoma fiksiral v tkanino in ostal popolnoma obstojen tudi pri naslednjih pranjih.
Naravni materiali se ob prvem pranju skrčijo za nekaj odstotkov. Za juto je značilno 5-7 odstotno krčenje.

IZVOR

Izdelano v Sloveniji in Kazahstanu.


Privacy Preference Center