Obleka Ernesta


160,00 


Obleka Ernesta je narejena iz 100% konoplje, ki je ena izmed najstarejših kulturnih rastlin. Poznamo jo že več kot 10.000 let. Konoplja je poleg svojih odličnih tehničnih karakteristikah izredno pomembna tudi za zeleno prihodnost našega planeta. Prispeva k ohranitvi populacije čebel. Je odličen vir cvetnega prahu, ki je glavna hrana čebelam. Večina pridelkov cveti spomladi, zato pride v poletnih mesecih do velikega primanjkljaja cvetnega prahu. Konoplja cveti med julijem in septembrom in tako čebelam omogoči dovolj hrane.


Počisti

  • Material: 100% konoplja
  • 100% naraven, primeren za recikliranje in biorazgradljiv
  • Razgibana struktura tkanine
  • Prispeva k ohranitvi populacije čebel

ZAKAJ JE 100% KONOPLJA TRAJNOSTNA?

VPLIV NA OKOLJE – Proizvodnja konopljine tkanine je sama po sebi okoljsko trajnostna. To dokazuje dejstvo, da so ljudje tisočletja proizvajali tkanino iz konoplje in s tem niso povzročali velikega onesnaževanja okolja. Zaradi vzdržljivosti konopljinega vlakna je potrebna manjša produkcija in s tem manjši izpust CO2.

MAJHNA PORABA VODE – v pridelavi in predelavi se porabi zelo majhna količina vode. Večino vode rastlina dobi preko deževnice.

BREZ TOKSINOV – pri pridelavi konoplje se ne uporablja kemikalij. Pri izgorevanju ne sprošča strupenih plinov. Konoplja pomaga pri razstrupljanju in regeneraciji tal. Konoplja deluje kot filter in vleče nase toksine iz tal ter okolja in na tak način pomaga čistiti onesnažena območja. Konopljo so zasadili tudi okoli Černobila.
100% BIORAZGRADLJIV MATERIAL – vlakna konoplje so 100% biorazgradljiva in primerna za recikliranje.

NARAVNA PIGMENTACIJA – tkanina konoplje je barvana z naravnimi pigmenti, pridobljenimi iz različnih rastlin, zelenjave, mineralov, lubja, sadja, listov, cvetov, korenin in stebel.

ETIČNO – konoplja je sad dela človeških rok. Predstavlja pot od semena do tkanine in temelji na trajnostnem gospodarstvu, ki skrbi, da je proces dela pravičen do ljudi, živali in narave. Pridelava in predelava pomagata podpirati lokalne obrtnike in tradicionalne veščine.

KOLOBARJENJE – konoplja je tudi rastlina namenjena kolobarjenju. Izboljšuje in stabilizira kakovost tal, dopolnjuje zemljo s hranili in zmanjšuje tveganje za škodljivce in bolezni.

TRADICIONALEN – konoplje je ena izmed najstarejših kulturnih rastlin. Poznamo jo že več kot 10.000 let. Pridelava in predelava konoplje temelji na tradiciji, ki se prenaša iz roda v rod.

ZRAČEN IN LAHKOTEN MATERIAL – tkanina ščiti kožo pred UV žarki in je tudi zaradi zračnosti primerna za nošnjo v vročih poletnih mesecih. Tkanina ima tudi antibakterijske lastnosti in s tem preprečuje rast bakterij in omogoča dihanje kože.

DOLGOTRAJNOST – Kljub večkratnemu pranju in dolgoletni nošnji se ne poškoduje ali uniči ampak postaja vedno bolj mehko in prijetno za nošnjo. Obarvana tkanina ohranja barvo in se ne izpira.
Dokaz za dolgoročno obstojnost konoplje je prva Guttenbergova Biblija, ki je bila natisnjena na papir izdelan iz konoplje leta 1455. Skoraj 600 let kasneje je knjiga še vedno v odličnem stanju. Papir izdelan iz konoplje je veliko bolj kvaliteten kot papir izdelan iz celuloze in ne porumeni.

NEGA

Konoplja je zelo enostaven za vzdrževanje in ne zahteva posebne pozornosti. Priporočamo, da oblačila iz khadi bombaža perete ročno ali v pralnem stroju na max. 30 stopinj. Sušenje v sušilnem stroju ni priporočljivo.
Tkanine iz naše kolekcije so barvane z naravnimi barvili. Pri prvem pranju je priporočljivo, da v pralni stroj dodate 1 kg morske soli in oblačilo operete na max. 30 stopinj. Naravni pigment se bo na tak način popolnoma fiksiral v tkanino in ostal popolnoma obstojen tudi pri naslednjih pranjih.
Naravni materiali se ob prvem pranju skrčijo za nekaj odstotkov. Za konopljo je značilno 5-7 odstotno krčenje.

IZVOR

Izdelano v Sloveniji in Kazahstanu.


Privacy Preference Center