Hlače


70,00 


Proizvodnja ene same majice izdelane iz neekološkega bombaža zahteva približno 2650 litrov vode – 22 polnih kadi vode, za eno samo majico! Za proizvodnjo ekološkega bombaža uporabimo 91% manj vode.
Pridelava ekološkega bombaža pomeni holističen pristop v kmetovanju. Korak nazaj k načinu pridelave in razmišljanja naših prednikov. Stremi k obnavljanju, ohranjanju in ravnotežju v naravi. Pri pridelavi in predelavi se uporabljajo metode in materiali, ki imajo zelo nizek vpliv na okolje. Metode kot so fizično odstranjevanje plevela namesto uporabe herbicidov, kolobarjenje in kompostiranje za ohranjanje kvalitete zemlje, uporaba rastlinam koristnim insektov, ki se hranijo s škodljivci in s tem izničijo potrebo po uporabi pesticidov.


Počisti

  • Material: 100% ekološki bombaž
  • 100% naraven, primeren za recikliranje in biorazgradljiv
  • GOTS certifikat - najvišji standard trajnosti
  • Odgovorno oblačilo z namenom

ZAKAJ JE 100% JUTA TRAJNOSTNA?

VPLIV NA OKOLJE – Pri pridelavi ekološkega bombaža se uporabljajo izključno semena, ki niso genetsko spremenjena. Pri pridelavi je prepovedano uporabljati toksične sintetične kemikalije, pesticide, herbicide in umetna gnojila. Ekološka proizvodnja zmanjšuje škodljivi vpliv na ljudi, živali in okolje.

EKOLOŠKI CERTIFIKAT – Ekološki bombaž mora biti certificiran in označen z ekološkim certifikatom GOTS (Global Organic Textile Standard), ki je svetovni standard za proizvodnjo ekološkega tekstila.
Za pridobitev certifikata morajo biti izpolnjene zahteve v celotnem procesu (pridelava surovine, ekološka in družbeno odgovorna proizvodnja, jasno označevanje za zagotavljanje verodostojnosti). Standard zajema predelavo, proizvodnjo, pakiranje, označevanje, trgovanje in distribucijo vsega tekstila. Tekstilni izdelek, ki vsebuje GOTS certifikat z oznako razreda ORGANIC (ekološko), mora vsebovati vsaj 95% certificiranih ekoloških vlaken.

ZDRAV IN VAREN TEKSTIL – GOTS Certifikat zagotavlja varnost za vse vpletene v procesu pridelave in predelavo oblačil, vse do končnega uporabnika. Izničuje onesnaževalce pri proizvodnji surovin, varuje živali, ureja odpadke, izpuste, ki nastajajo med proizvodnjo, ščiti delavce in varuje okolje.

MAJHNA PORABA VODE – Proizvodnja samo ena majice izdelane iz neekološkega bombaža zahteva približno 2650 litrov vode. To pomeni 22 polnih kadi vode. In to samo za eno majico. Za proizvodnjo ekološkega bombaža uporabimo 91% manj vode. Proizvodnja mora ščitit vodne vire in ponovno uporabiti odpadno vodo. Odpadna voda iz predelovalnih postopkov se mora očistiti v čistilnih sistemih. Enote z vodnimi procesi morajo ves čas natančno zapisovati uporabo kemičnih snovi, porabo energije, porabo vode in odstranjevanje odpadne vode ter usedlin.

<strong>BREZ TOKSINOV</strong> – Vse kemične snovi (barvila in druge kemikalije) morajo dosegati zahteve glede toksičnosti in biorazgradljivosti. Prepovedana je uporaba strupenih težkih kovin, formaldehina, aromatskih topil, nanodelcev, genetsko spremenjenih organizmov (GSO) in njihovih encimov. Uporaba sintetičnih sredstev za apretiranje je prepovedana. Olja pri pletenju in tkanju ne smejo vsebovati težkih kovin. Belila morajo biti osnovana na kisiku (ne na kloru). Barvila, ki sproščajo rakotvorne amine, so prepovedana. Tisk na tkaninah ne sme vsebovati plastičnih elementov, PVC, niklja ali kroma.

ETIČNO – Pri vseh postopkih mora proizvodnja dosegati minimalne družbene kriterije Mednarodne organizacije dela (ILO). Ni prisilnega dela, diskriminacije ali suženjstva, delavci imajo pravico do svobodnega združevanja in pogajanja pri sklepanju pogodb, zdrave pogoje dela, plače zagotavljajo kritje življenjskih stroškov.

100% BIORAZGRADLJIV MATERIAL – vlakna ekološkega bombaža so 100% biorazgradljiva in primerna za recikliranje.

ZRAČEN IN LAHKOTEN MATERIAL – tkanina ščiti kožo pred UV žarki in je tudi zaradi zračnosti primerna za nošnjo v vročih poletnih mesecih. Tkanina ima tudi antibakterijske lastnosti in s tem preprečuje rast bakterij in omogoča dihanje kože.

DOLGOTRAJNOST – Kljub večkratnemu pranju in dolgoletni nošnji se ne poškoduje ali uniči ampak postaja vedno bolj mehko in prijetno za nošnjo. Obarvana tkanina ohranja barvo in se ne izpira.

NEGA

Ekološki bombaž je zelo enostaven za vzdrževanje in ne zahteva posebne pozornosti. Priporočamo, da oblačila iz ekološkega bombaža perete ročno ali v pralnem stroju na max. 30 stopinj. Sušenje v sušilnem stroju ni priporočljivo.
Tkanine iz naše kolekcije so barvane z naravnimi barvili. Pri prvem pranju je priporočljivo, da v pralni stroj dodate 1 kg morske soli in oblačilo operete na max. 30 stopinj. Naravni pigment se bo na tak način popolnoma fiksiral v tkanino in ostal popolnoma obstojen tudi pri naslednjih pranjih.
Naravni materiali se ob prvem pranju skrčijo za nekaj odstotkov. Za ekološki bombaž je značilno 5-7 odstotno krčenje.

IZVOR

izdelano v Sloveniji in Turčiji.


Privacy Preference Center