Človek si želi doživetja. Z mislijo, da ga bo to izpolnilo. Da bo našel smisel v materialnem. Tu in sedaj. Potešitev naših želja in čustev je nemogoča. Je vir, ki zahteva vedno več. Vir, ki utruja, izčrpava in nima konca. Edina, ki nas lahko nahrani, je naša izvorna vez.

Vez, ki deluje na vseh treh ravneh našega bivanja (fizični, psihični in duhovni). Je tiha in umirjena. Je kot kompas, ki nas vodi v pravo smer. Je naš zaveznik, ki nas opozarja na to, kaj je prav in kaj ni. Nekdo, ki nas vodi, kako bomo bivali na tem svetu. Ali bomo upoštevali, kar je prav in kar ne škodi? Ali bomo ubrali svojo pot in skrenili?

»Sodoben človek« je zaprisežen snovnemu. Nima več vere v presežno. Njegova duša postane tako tesno zaprta, da vanjo ne prodre niti tanka nit duhovnega sveta. Nima več odprtega srca. Srca, ki se ujema le z bistvom. Skomercializirani snovni svet nima tradicije, vrednot in spoštovanja. Je zgolj bleda senca tistega, kar je bilo nekoč ustvarjeno v svoji popolnosti. Površinsko, hitro in oholo. Grobo in robustno. Tekmovalno. Brez pretanjenega in globokega. Vsi smo v tem čolnu. Brez izjeme.

Zato tudi post razumemo kot še eno modno muho, ki nam bo pomagala shujšati, okrepiti imunski sistem in ozdraveti. Vendar ni tako. Zdrava in pravilno pripravljena hrana je pri postenju drugotnega pomena. Najprej mora biti odprto srce, šele nato pride na vrsto želodec. Najprej duhovno, nato telesno.

Zgodba Daniela in njegovih treh prijateljev je jasen klic, ki nas poziva, da moramo biti pogumni v svojih odločitvah. Svojih odločitvah, ki ne temeljijo zgolj na podlagi razuma, ampak najprej na podlagi naše vesti in našega srca. Odločitve, ki imajo temelj v duhovnemu svetu, so trdne in izvorno resnične. Temeljijo na večnih in zapovedanih resnicah in se ne spreminjajo glede na naša čustva, naš nazor, naše mišljenje in vrednote. Temeljijo na jasnih in izvornih pravilih, ki so že pred časom in prostorom. Odločitve, ki nam ne dajejo možnosti več poti, ampak nam dopuščajo zgolj eno. Tisto, ki je prava in edina.

Temelj posta je notranji pogovor, iskanje tišine in poglabljanje vezi s presežnim. Post je odlaganje bremen, ki nam jih je naložil snovni svet. Ranjena duša se lahko pozdravi samo po duhovni poti. Le, če lahko odloži svoje težko breme in zaupa, da bo za tisto, kar je prav, poskrbljeno. Post nam s samonadzorom in samodisciplino pomaga krepiti značaj in ponovno spoznati vrednote, ki jih imamo zapisane v duhu. Vendar so preveč sramežljive, da bi v hrupu in izobilju snovnega sveta prišle na plano. Duhovna trdnost je naša nevidna notranja moč, z zaupanjem, da nikoli ne bomo sami, pa naj se zgodi karkoli.

Hrana pri Postu St.Daniel?ZELO. VELIKO. DOBRIH. STVARI.PREPROSTA - HRANLJIVA - RASTLINSKA HRANA

Post po St.Danielu temelji na veganski hrani, ki izključuje predelano hrano, dodani sladkor in kvašen kruh.

70% sadja in zelenjave.
30% rastlinske maščobe, beljakovin in polnovrednih ogljikovih hidratov.

EKOLOŠKA RASTLINSKA HRANA: Sadje, zelenjava, stročnice, polnovredna zrna, oreški, semena..

NI ŽIVALSKIH PROIZVODOV: Brez mesa, perutnine, rib, jajc ali mlečnih izdelkov

BREZ DODANIH SLADKORJEV: Sadje in naravna sladila so edini vir sladkorja.

BREZ KVAŠENEGA KRUHA: Brez kvasa, pecilnega praška ali sode bikarbone.

NEPREDELANA HRANA: Brez predelanih ali rafiniranih živil, umetnih arom ali kemičnih dodatkov.

VODA JE NAJBOLJŠA IZBIRA: Sprejemljivo je tudi mleko rastlinskega izvora (riž, mandlji, oves, …) in sveže stisnjeni sokovi.

SADJE: Jabolka, slive, jagode, grozdje, breskve, melona, lubenica, hruške, datlji, kaki…

ZELENJAVA: Brokoli, cvetača, špinača, ohrovt, korenje, paprika, gobe, bučke, jajčevci, beluši, brstični ohrovt, pastinak, krompir…

OREŠČKI: Mandlji, orehi, indijski orehi, pekanovi oreščki, pistacije, lešniki, arašidi..

SEMENA: Konoplja, čija, lan, bučna semena, sončnična semena..

STROČNICE: Leča, fižol, čičerika, soja…

ŽITA: Pira, oves, ječmen, ajda, proso, rž, kvinoja…

SLADILA: Sladkor se nadomešča s sadnimi in rastlinskimi sladili. Uporabimo lahko tudi naravni med.

Pri postu St.Daniel se držimo AVTOFAGIJE: avtofagíja je kataboličen proces razgradnje celici lastnih sestavin s pomočjo lizosomov, ki jih lahko celica ponovno uporabi in s tem pridobi nujno potrebna hranila. Za proces avtofagije je zelo pomembno, da med zadnjim in prvim obrokom mine najmanj14-16 ur.

Pravila posta St.Daniel

Duhovni post St. Daniel je starodavni post, ki zaobjema vse vidike našega bivanja – fizičnega, psihičnega in duhovnega.

Post pomeni popolno DISCIPLINO in ne pozna bližnjic in izgovorov. Pravila so jasna in delujejo zgolj, če se jim popolnoma podredimo in jim sledimo.

Priprava na post naj se začne 3 dni pred postom.

Prehrana med postenjem: Popolnoma izločimo PREDELANO HRANO, MESO in MESNE IZDELKE, MLEKO in MLEČNE IZDELKE, RAFINIRANE SLADKORJE in SLADKARIJE.

Uživamo hrano, ki vsebuje veliko vlaknin (zelenjava, kosmiči, nepredelana in integrirana žita – polnovreden riž, ajda, oves, proso, pira…). Skupno predstavljata zelenjava in sadje 70 % vaše prehrane (razmerje zelenjava-sadje: 70 %-30 %.) Ogljikovi hidrati in maščobe predstavljajo 30 % prehrane.

Obroki:

Prvi obrok: zajtrk 8.00-9.00

Drugi obrok: postno kosilo 12.00-13.00

Tretji obrok: lahki večerni prigrizek – najpozneje ob 18.00! Brez vmesnih malic in prigrizkov. Če boste občutili sladkorno krizo, zaužijte kozarec soka iz korenja, jabolka in rdeče pese. Sok naj bo vedno mešanica zelenjave in sadja (delež zelenjave mora biti višji od sadnega deleža). Na dan zaužijte največ 2 sokova po 2 dcl.

Pijača med postenjem:

Popolnoma izločite KAVO, PRAVE ČAJE, GAZIRANE in ENERGIJSKE PIJAČE, ALKOHOLNE PIJAČE (tudi tako imenovane »ZERO VERZIJE«, npr. piva), SLADKE SIRUPE in vse kar spada v rubriko PREDELANO. Tudi umetna sladila! ŽIVA VODA je temeljnega pomena pri postenju. Zato boste pri nas uživali živo in ionizirano vodo s kristali – vodni eliksir.

Zelišča med postenjem

Ob postenju boste uživali ekološke zeliščne pripravke za razstrupljanje Jožeta Majesa, Ekološka kmetija Plavica.

Gibanje med postenjem

Zgodaj zjutraj se boste odpravili na sprehod po Kraški gmajni – hitra hoja, da začutite srčni utrip. Zvečer po večerji pa lahkoten sprehod, da se organizem umiri in pripravi na spanje.

Spanje med postenjem

Zvečer se odpravite k počitku najkasneje ob 9.00. Telefoni in elektronske naprave so PREPOVEDANE. Nekaterim bo vzelo sapo, ko bodo to prebrali. Ampak post bo deloval zgolj, če mislimo na vse vidike našega bitja. Tudi tiste nevidne na energijski ravni. V roke raje vzemite knjigo in se povežite s svojim notranjim glasom. Mirno zaspite. Ne pozabite se zahvaliti za LEP DAN, ki vam je bil namenjen.