Hrana pri Postu St.Daniel?
ZELO. VELIKO. DOBRIH. STVARI.
PREPROSTA - HRANLJIVA - RASTLINSKA HRANA

Post po St.Danielu temelji na veganski hrani, ki izključuje predelano hrano, dodani sladkor in kvašen kruh.

70% sadja in zelenjave
30% rastlinske maščobe, beljakovine in polnovredni ogljikovi hidrati

EKOLOŠKA RASTLINSKA HRANA: sadje, zelenjava, stročnice, polnovredna zrna, oreški, semena
NI ŽIVALSKIH PROIZVODOV: brez mesa, perutnine, rib, jajc ali mlečnih izdelkov
BREZ DODANIH SLADKORJEV: sadje in naravna sladila so edini vir sladkorja
BREZ KVAŠENEGA KRUHA: brez kvasa, pecilnega praška ali sode bikarbone
NEPREDELANA HRANA: Brez predelanih ali rafiniranih živil, umetnih arom ali kemičnih aditivov
VODA JE NAJBOLJŠA IZBIRA: sprejemljiva so tudi mleka rastlinskega izvora (riž, mandlji, oves, …) in sveže stisnjeni sokovi

SADJE: Jabolka, slive, jagode, grozdje, breskve, melona, lubenica, hruške, datlji, kaki,…
ZELENJAVA: Brokoli, cvetača, špinača, ohrovt, korenje, paprika, gobe, bučke, jajčevci, beluši, brstični
ohrovt, pastinak, krompir,…
OREŠKI: Mandlji, orehi, indijski orehi, pecans, pistacije, lešniki, arašidi,..
SEMENA: konoplja, čija, lan, bučna semena, sončnična semena,..
STROČNICE: leča, fižol, čičerika, soja,…
ŽITA: pira, oves, ječmen, ajda, proso, rž, kvinoja,…
SLADILA: sladkor se nadomešča s sadnimi in rastlinskimi sladili. Uporabimo lahko tudi naravni med.

Pri postu St.Daniel se držimo AVTOFAGIJE: avtofagíja je kataboličen proces razgradnje celici lastnih sestavin s pomočjo lizosomov, katere lahko celica ponovno uporabi in s tem pridobi nujno potrebna hranila. Za proces avtofagije je zelo pomembno, da med zadnjim in prvim obrokom mine minimalno
12 ur.

Pravila posta St.Daniel
Duhovni post St.Daniel je starodavni post, ki zaobjema vse aspekte našega bivanja – fizični, psihični in duhovni aspekt.
Post pomeni popolno DISCIPLINO in ne pozna bližnjic in izgovorov. Pravila so jasna in delujejo zgolj, če se jim popolnoma podredimo in jim sledimo.

Priprava na post naj se začne 3 dni pred postom.
Prehrana med postenjem: Popolnoma izločimo PREDELANO HRANO, MESO in MESNE IZDELKE, MLEKO in MLEČNE IZDELKE, RAFINIRANE SLADKORJE in SLADKARIJE.

Uživamo hrano, ki vsebuje veliko vlaknin (zelenjava, kosmiči, nepredelana in integrirana žita – polnovreden riž, ajda, oves, proso, pira,…,). Skupno predstavljata zelenjava in sadje 70% vaše prehrane (razmerje zelenjava-sadje: 70%-30%.) Ogljikovi hidrati in maščobe predstavljajo 30% prehrane.

Obroki:
Prvi obrok: zajtrk 7.00-9.00
Drugi obrok: popoldanska sadno-zelenjavna malica
Tretji obrok: zgodnja večerja – najpozneje ob 17.00! Brez vmesnih malic in prigrizkov. Če boste občutili sladkorno krizo, zaužijte kozarec soka iz korenja, jabolka in rdeče pese. Sok naj bo vedno mešanica zelenjave in sadja (% zelenjave mora biti višji od procenta sadnega deleža). Na dan zaužijte max. 2 sokova po 2dcl.

Pijača med postenjem:
Popolnoma izločite KAVO, PRAVE ČAJE, GAZIRANE in ENERGIJSKE PIJAČE, ALKOHOLNE PIJAČE (tudi
tako imenovane ZERO VERZIJE npr. piva), SLADKE SIRUPE in vse kar spada v rubriko PREDELANO. Tudi umetna sladila! ŽIVA VODA je esencialnega pomena pri postenju. Zato boste pri nas uživali živo in ionizirano vodo s kristali – vodni eleksir.

Zelišča med postenjem
Ob postenju boste uživali zeliščne pripravke za razstrupljanje Jožeta Majesa – kapljice Hepa (zelišča repinec, kordabenedikta, artičoka, regrat korenina) in Pegasti badelj (zelišče pegasti badelj in olivno olje) in čajno mešanico Mladost (zelišča Kopriv, oreh – list, njivska preslica).

Gibanje med postenjem
Zgodaj zjutraj se boste odpravili na sprehod po Kraški gmajni (1/2h) – hitra hoja, da čutimo srčni utrip. Zvečer po večerji pa lahkoten sprehod (1/2h), da se organizem umiri in pripravi na spanje.

Spanje med postenjem
Zvečer se odpravite k počitku najkasneje ob 9.00. Telefoni in elektronske naprave so PREPOVEDANE. Nekaterim bo vzelo sapo ko bodo to prebrali. Ampak post bo deloval zgolj, če mislimo na vse aspekte našega bitja. Tudi tiste nevidne na energetskem nivoju. V roke raje vzemite knjigo, povežite se s svojim notranjim glasom in Kreatorjem. Mirno zaspite. Ne pozabite se zahvaliti za LEP DAN, ki vam ga je Kreator naklonil.