NAŠIM PREDNIKOM JE HRANA POMENILA DAR. S HVALEŽNOSTJO V SRCU SO SE ZAHVALJEVALI ZA VSE, KAR JIM JE BILO DANO.

Naši predniki so izvajali žetvene obrede. Na poljih so peli zahvalne pesmi in plesali obredne plese. Šepet molitve je v hrano zapisoval hvaležnost in predanost božjemu. Bivali so z zavedanjem, da so bile rastline in živali žrtvovane zato, da so jim omogočile preživetje.


Pri hrani so se držali izvornega. Nič niso zavrgli. Vsaka drobtinica jim je pomenila Sveti zaklad. Iz naravnih sestavin so znali pripraviti hrano, ki ni bila le okusna in lepa na pogled, ampak zdrava in hranljiva. Hrana ni zadovoljevala zgolj njihovih fizičnih hedonističnih potreb, ampak je segala višje. V njihov duhovni svet.

HVALEŽNO – ISKRENO – SKROMNO – PREDANO

Teh načel se držimo tudi v naši kuhinji. Nič novega ne izumljamo. Odstiramo zaprašene liste starih knjig, v katerih se skrivajo recepti, ki smo jih skorajda pozabili. Ne brskamo samo po kuharskih knjigah. Naš vir so tudi zgodovinske knjige. Naši recepti temeljijo na ekološki, sezonski, avtohtoni in v skladu z naravo pridelani hrani.

Hrana v naši kuhinji je…

Izvorno čista: Pridelana brez kemičnih strupenih snovi (pesticidov, fungicidov, hormonov…) in brez genetsko spremenjenih organizmov.

Ročno narejena: Spoštljivo ročno pripravljena od sestavine do krožnika in kuhana na ognju.

Sveža: Pravi blagoslov je, da zjutraj dobimo sveže sestavine, ki so ga nabrali za nas naši ekološki partnerji pred vročico poletnega dne. Sestavine, ki gredo še isti dan v lonec.

Rastlinska hrana: Jezik rastlinske hrane je preprost, izvoren in subtilen. Naši predniki so ta jezik prepoznali in ga razumeli. Spoštljivo so negovali in obdelovali prst in vanjo ob pravem času položili drobna semena in krhke sadike. Ob tem so molili, se ravnali po zvezdah, luni in vremenskih pojavih. Zavedali so se, da se ravno v krhkosti rastlin in nepredvidljivosti narave skriva velika moč, ki nas ohranja žive. Da bo iz njih nekoč zrastla zdrava in močna rastlina, ki bo obrodila sadove. Sadove življenja in preživetja. Tudi v naši kuhinji se zavedamo, kakšno moč ima zdrava in energetsko polna rastlinska hrana. Ustvarjena je samozadostna. Popolna. Brez pretiravanja lahko rečemo, da je čudežna.

Brez zavržene hrane


Vsak grižljaj, ki ostane na krožniku, pomeni zavrženo hrano. Ko se enkrat zaveš, koliko energije je vložene v en sam mali iz srca ročno izdelan piškotek, ti vest ne da, da bi pustil droben grižljaj na krožniku. Vsak košček je dragocen. Od semena do končnega izdelka je zelo dolga pot.

Zaprisežena načelu »ne škodi«: Tako kot naši predniki se držimo filozofije »Nikomur in ničemur ne škodi«. Delujemo in upoštevamo naravne zakonitosti, ki so nam bile dane. Tesni stik z naravo nam omogoča zavedanje, da smo del skupnosti. Skupnosti, ki v svoji celosti zajema ljudi, živali, rastline, zemljo, vesolje in presežno.

Kuhana v živi vodi: Naši predniki so pri kuhi uporabljali izvirsko vodo, ki je bila energetsko živa in čista. Naša hrana je tudi kuhana v ŽIVI VODI 51 Hz, ki je s pomočjo aktivnega oglja očiščena škodljivih kemičnih snovi in s pomočjo kombinacije kristalov (turmalin, žad, lapis lazuli, ametist…) energetsko obogatena in informirana.

Posvečena: Hrana je dar. Ni samoumevna! Žal smo na to pozabili. Je del cikla, ki ima več kot zgolj snovni vidik. Naši predniki so se za vsak obrok zahvalili. Svoje priprošnje in zahvale so z molitvijo zapisali v hrano. S skromnostjo in hvaležnostjo so sporočali: »Hvaležni smo za to dobroto, ki smo jo prejeli…«.

S spoštovanjem in uživanjem hrane prednikov se priklonimo našim prednikom, ki so še slišali notranji glas. Zato ohranjamo kuharsko dediščino prednikov in skrbimo za naše skupno blagostanje in blaginjo.

Hvaležni smo, da imamo možnost slediti izvornim načelom celotnega procesa od semena do krožnika.

Zdrav ekološki zajtrk


Pri naši hiši vzamemo na krožnik samo toliko, kolikor bomo pojedli. Da vas ne bo presenetilo…zelo smo hudi, če vidimo na krožniku po nepotrebnem zavrženo hrano! In to tudi na glas povemo.


Vsak grižljaj, ki ostane na krožniku, pomeni zavrženo hrano. Do leta 2030 nas bo na svetu že več kot 8,5 milijarde. Naše blagostanje ni blagostanje vseh prebivalcev sveta. Hrana ni enakomerno razporejena po celem svetu. Veliko ljudi je lačnih. Zavedajmo se, da ni samo po sebi razumljivo, da imamo na krožniku vsak dan hrano. Bodimo spoštljivi in hvaležni.

Ekološka pridelava hrane zahteva veliko truda, srčnosti, predanosti in ročnega dela. Izkažimo našim ekološkim partnerjem hvaležnost s tem, da ne puščamo njihovih sadov vnemar.

Raje jim izrecimo iskreno sporočilo: »Hvala vam za vaš trud«.

Zajtrk je vključen v ceno nočitve.

Večerja v naši hiši


Naši gostje so ozaveščeni in želijo večerjati zdravo. Zato imamo pri nas zgodnjo večerjo – kočerjo. Smo del skupnosti in prav je, da pomagamo drug drugemu. Zato smo se odločili, da bodo naši gostje imeli možnost spoznati tudi naše partnerje »0 km«, ki jih v kuhinji vodi enaka filozofija kot nas: sveže, avtentično in pripravljeno z ljubeznijo.


Zimski čas (oktober – marec) ob 17.00. Večerja v naši hiši je od ponedeljka do petka.

Poletni čas (april – september) ob 18.00. Večerja v naši hiši je od ponedeljka do petka.


Večerja ob sobotah je v Gostilni Tomaj.

Večerja ob nedeljah je v restavraciji Grad Štanjel.

Vinska degustacija


Za večerjo in vinsko degustacijo je potrebna predhodna rezervacija, ki nam jo sporočite na recepciji ali po telefonu najkasneje dan pred dogodkom.


Ekološko vinarstvo Derenda

Beti in Darko Derenda, od nekdaj zaljubljena v Kras, sta leta 1996 kupila staro hišo s parcelo v Hruševici. Dela pri obnovi hiše in zasaditvi vinograda so potekala hkrati. Z vsakim kamnom, vgrajenim na pravo mesto, z vsako trto, posejano v zemljo, se je poglabljala njuna veza s Krasom.

Ekološko biodinamično vinarstvo Santei

Najprej so bile sanje. Potem je bila ideja. Nato vizija, da z združitvijo najboljšega »terroirja« in spoštovanjem naravnih danosti Vipavske doline ponudita novo, naravno, ekološko pridelano in nepozabno doživetje. Nato se je začelo trdo delo.


Za večerjo in vinsko degustacijo je potrebna predhodna rezervacija, ki nam jo sporočite na recepciji ali po telefonu najkasneje dan pred dogodkom.